Szczegóły publikacji

Opis bibliograficzny

Composite biopolymer films based on a polyelectrolyte complex of furcellaran and chitosan / Ewelina Jamróz, Magdalena Janik, Lesław Juszczak, Tomasz Kruk, Piotr Kulawik, Michał SZUWARZYŃSKI, Agnieszka Kawecka, Karen Khachatryan // Carbohydrate Polymers ; ISSN 0144-8617. — 2021 — vol. 274 art. no. 118627, s. 1–11. — Bibliogr. s. 10–11, Abstr. — Publikacja dostępna online od: 2021-09-01


Autorzy (8)

  • Jamróz Ewelina
  • Janik Magdalena
  • Juszczak Lesław
  • Kruk Tomasz
  • Kulawik Piotr
  • AGHSzuwarzyński Michał
  • Kawecka Agnieszka
  • Khachatryan Karen

Słowa kluczowe

biopolymersfurcellaranfilm productionbiodegradable complexchitosan

Dane bibliometryczne

ID BaDAP136135
Data dodania do BaDAP2021-09-10
Tekst źródłowyURL
DOI10.1016/j.carbpol.2021.118627
Rok publikacji2021
Typ publikacjiartykuł w czasopiśmie
Otwarty dostęptak
Creative Commons
Czasopismo/seriaCarbohydrate Polymers

Abstract

The aim of research was to develop biopolymer films based on natural polysaccharides. For the first time, biodegradable films were obtained on the basis of a furcellaran-chitosan polyelectrolyte complex. The conditions for its formation were determined by measuring the zeta potential as a function of colloid pH, the size of pure components and their mixtures. The structure and morphology of the prepared films were characterised by FT-IR and AFM analysis. The lowest WVTR values were observed for the FUR and the CHIT-FUR films at the ratio of 9:1. The mechanical, water and rheological properties depend on the weight ratio of furcellaran to chitosan in the mixture. The thermal stability has been improved in CHIT-FUR films at the 9:1 ratio. The results obtained create the possibility of successfully using CHIT-FUR films in the development of biodegradable packaging materials.

Publikacje, które mogą Cię zainteresować

artykuł
Influence of storage conditions on functional properties of multilayer biopolymer films based on chitosan and furcellaran enriched with carp protein hydrolysate / Joanna Kruk, Joanna Tkaczewska, Michał SZUWARZYŃSKI, Tomasz MAZUR, Ewelina Jamróz // Food Hydrocolloids ; ISSN 0268-005X. — 2023 — vol. 135 art. no. 108214, s. 1–9. — Bibliogr. s. 8–9, Abstr. — Publikacja dostępna online od: 2022-10-11
artykuł
Chitosan-based films with alternative eco-friendly plasticizers: preparation, physicochemical properties and stability / Weronika Janik, Kerstin Ledniowska, Michał Nowotarski, Stanisław Kudła, Joanna KNAPCZYK-KORCZAK, Urszula STACHEWICZ, Ewa Nowakowska-Bogdan, Ewa Sabura, Hanna Nosal-Kovalenko, Roman Turczyn, Gabriela Dudek // Carbohydrate Polymers ; ISSN 0144-8617. — 2023 — vol. 301 Pt. A art. no. 120277, s. 1–14. — Bibliogr. s. 12–14, Abstr. — Publikacja dostępna online od: 2022-10-29