Szczegóły publikacji
Opis bibliograficzny
Wpływ rodzaju proszku żelaza na własności mechaniczne spieków $Fe-3%Mn-0,8%C$ — An effect of iron powder type on the mechanical properties of sintered manganese steel $Fe-3%Mn-0.8%C$ / Katarzyna FARYJ // Hutnik Wiadomości Hutnicze : czasopismo naukowo-techniczne poświęcone zagadnieniom hutnictwa ; ISSN 1230-3534. — 2008 — R. 75 nr 12, s. 719–724. — Bibliogr. s. 723–724
Autor
Dane bibliometryczne
ID BaDAP | 42488 |
---|---|
Data dodania do BaDAP | 2009-01-09 |
Rok publikacji | 2008 |
Typ publikacji | artykuł w czasopiśmie |
Otwarty dostęp | |
Czasopismo/seria | Hutnik, Wiadomości Hutnicze |
Abstract
The main purpose of this work was to investigate correlation between iron powder type the mechanical properties of sintered Fe-3%Mn-0.8%C manganese steel. Sintered manganese steels made of three different types of iron powder (sponge iron powder grade NC100.24 and atomized iron powders grades ABC100.30 and ASC100.29) with carbon and ferromanganese additions were prepared. Specimens were sintered in hydrogen atmosphere at two temperatures 1120 °C and 1250 °C. The factors that contribute to the mechanical properties of sintered manganese steels like sintering temperature and type of iron powder are shown. Test results demonstrate that besides sintering atmosphere, sintering temperature and cooling rate, the type of iron powder in investigated steels has an influence on the mechanical properties.
Streszczenie
W pracy przedstawiono badania dotyczące wpływu rodzaju proszku żelaza na własności mechaniczne spieków Fe-3%Mn-0,8%C. Zdecydowano się zbadać własności mechaniczne stali manganowych, których mieszanki wykonano z różnych proszków żelaza. Do badań użyto redukowanego proszku żelaza NC 100.24, rozpylanych proszków żelaza ABC 100.30 oraz ASC 100.29. Wypraski spiekano w temperaturze 1120 °C oraz 1250 °C w atmosferze czystego wodoru oraz czystego azotu. Do najważniejszych czynników, które wpływają na własności materiałów spiekanych, należą między innymi: gęstość, temperatura spiekania, zastosowana atmosfera ochronna, szybkość i sposób chłodzenia po spiekaniu. Przedstawione wyniki badań potwierdzają, że oprócz wymienionych wyżej czynników, rodzaj użytego rodzaju proszku żelaza, wpływa na własności mechaniczne badanych stali spiekanych.