Szczegóły publikacji
Opis bibliograficzny
The effect of temperature and $CO_{2}$ concentration in reaction gas on coke reactivity — Wpływ temperatury i zawartości $CO_{2}$ w gazie reakcyjnym na reakcyjność koksu / A. DŁUGOSZ, S. BUDZYŃ, A. SADOWSKI, R. STACHURA // Archives of Metallurgy and Materials / Polish Academy of Sciences. Committee of Metallurgy. Institute of Metallurgy and Materials Science ; ISSN 1733-3490. — 2005 — vol. 55 iss. 4, s. 977–987. — Bibliogr. s. 987
Autorzy (4)
Dane bibliometryczne
ID BaDAP | 26202 |
---|---|
Data dodania do BaDAP | 2006-02-23 |
Tekst źródłowy | URL |
Rok publikacji | 2005 |
Typ publikacji | artykuł w czasopiśmie |
Otwarty dostęp | |
Creative Commons | |
Czasopismo/seria | Archives of Metallurgy and Materials |
Abstract
The relationships between coke reactivity and CO2 concentration in reaction gas as well as between coke reactivity and temperature of examination were investigated. The results of coke reactivity examinations at the temperatures range from 900°C to 1050°C with the CO2 -content in reaction gas being equal to 19,6%, 44,4%, 76,8% and 100% are presented. Two cokes with different reactivity, determined under standard conditions, were tested. It was shown that coke reactivity depends significantly on both, CO2- content in gas and the temperature of examination. These correlations constitute an individual feature of coke. Coke reactivity decrease remarkable with decreasing of CO2 concentration in gas. It was stated the linear correlation between coke reactivity and CO2 concentration. The correlation between reactivity of the examined cokes and the temperature of examination is of exponential type. The obtained results indicate that coke reactivity in the direct reduction zone of the blast furnace could be different from that determined as the value characterizing coke properties under standard conditions. This is a result of lower CO2-content in gas in the blast furnace and the wide range of temperatures at which the direct reduction process occurs. Therefore, it is possible that the reactivity of coke may not be the main criterion of evaluating its suitability for the blast furnace process.
Streszczenie
Badano zalezność reakcyjnosci koksu od stężenia CO2 w gazie reakcyjnym i temperatury. Przedstawiono wyniki badań reakcyjnosci koksu w zakresie temperatur od 900°C do 1050°C oraz zawartościach dwutlenku węgla w gazie reakcyjnym wynoszących: 19,6%, 44,4%, 76,8% i 100%. Przedmiotem badań były dwa koksy o różnej reakcyjności oznaczanej w warunkach standardowych. Wykazano, że reakcyjność koksu istotnie zależy zarówno od zawartości dwutlenku węgla w gazie i od temperatury oznaczenia. Zależności te są indywidualną cechą koksu. Reaktywność koksu znacząco maleje wraz ze zmniejszeniem stężenia CO2 w gazie reakcyjnym. Stwierdzono liniową zalezność reakcyjnosci koksu od stężenia CO2 w gazie. Zależność reakcyjności badanych koksów od temperatury oznaczenia ma charakter wykładniczy. Otrzymane rezultaty wskazują, że reakcyjność koksu w strefie redukcji bezpośredniej wielkiego pieca może być inna od wyznaczanej jako wielkość charakteryzująca własności koksu w warunkach standardowych. Wynika to z mniejszej zawartości dwutlenku węgla w gazie w wielkim piecu i szerokiego zakresu temperatur w której zachodzi redukcja bezpośrednia. Zatem reakcyjność koksu wielkopiecowego może nie być podstawowym kryterium oceny jego wartości użytkowej.