Szczegóły publikacji
Opis bibliograficzny
Planowanie partii produkcyjnych w przemyśle spożywczym — Production lot-sizing in food industry / Waldemar KACZMARCZYK // W: Nowoczesne metody i narzędzia w inżynierii produkcji i zarządzaniu / red. nauk. Marek Dudek. — Kraków : Wydawnictwa AGH, 2021. — (Wydawnictwa Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie). — ISBN: 978-83-66727-19-9; e-ISBN: 978-83-66727-20-5. — S. 23–33. — Bibliogr. s. 31–33, Streszcz., Summ. — Pełny tekst dostępny również w: http://www.kzp.zarz.agh.edu.pl/Monografia%20II%20-%20Nowoczesne_KZP2021.pdf [2021-09-27]
Autor
Słowa kluczowe
Dane bibliometryczne
ID BaDAP | 136532 |
---|---|
Data dodania do BaDAP | 2021-09-28 |
Rok publikacji | 2021 |
Typ publikacji | fragment książki |
Otwarty dostęp | |
Wydawca | Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie |
Czasopismo/seria | Wydawnictwa Akademii Górniczo\=Hutniczej im. Stanisława Staszica w~Krakowie |
Streszczenie
W tym rozdziale przedstawione są wybrane zadania planowania partii produkcyjnych w zakładach wytwarzających żywność. Nie stanowi on kompleksowego przeglądu literatury, lecz opisuje podstawowe modele, wyjaśnia różnice pomiędzy nimi, a także wskazuje podstawową literaturę dla osób zainteresowanych tą tematyką. Rozważane są tu procesy produkcyjne o ograniczonej zdolności produkcyjnej, z długimi i kosztownymi operacjami przezbrajania maszyn. W rozdziale przedstawione są modele zarówno dla popytu stałego w długim horyzoncie czasu, jak i dla popytu zmiennego. Opisano specyficzne cechy takich modeli w przemyśle spożywczym, m.in. ograniczony okres trwałości produktów.
Abstract
This article presents selected production lot-sizing problems in food production plants. It is not a comprehensive review of the literature, but describes the basic models, explains the differences between them, and points to basic literature for those interested in the subject. Production processes with limited production capacity, long and costly machine set-up operations are considered. The paper presents models for both the constant demand during a long planning horizon and the variable demand. The specific features of such models in the food industry are described, including limited shelf life of products.