Szczegóły publikacji

Opis bibliograficzny

Planowanie partii produkcyjnych w przemyśle spożywczym — Production lot-sizing in food industry / Waldemar KACZMARCZYK // W: Nowoczesne metody i narzędzia w inżynierii produkcji i zarządzaniu / red. nauk. Marek Dudek. — Kraków : Wydawnictwa AGH, 2021. — (Wydawnictwa Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie). — ISBN: 978-83-66727-19-9; e-ISBN: 978-83-66727-20-5. — S. 23–33. — Bibliogr. s. 31–33, Streszcz., Summ. — Pełny tekst dostępny również w: http://www.kzp.zarz.agh.edu.pl/Monografia%20II%20-%20Nowoczesne_KZP2021.pdf [2021-09-27]


Autor


Słowa kluczowe

EN: inventory controlfood industryproduction planning
PL: sterowanie zapasamiplanowanie produkcjiprzemysł spożywczy

Dane bibliometryczne

ID BaDAP136532
Data dodania do BaDAP2021-09-28
Rok publikacji2021
Typ publikacjifragment książki
Otwarty dostęptak
WydawcaAkademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Czasopismo/seriaWydawnictwa Akademii Górniczo\=Hutniczej im. Stanisława Staszica w~Krakowie

Streszczenie

W tym rozdziale przedstawione są wybrane zadania planowania partii produkcyjnych w zakładach wytwarzających żywność. Nie stanowi on kompleksowego przeglądu literatury, lecz opisuje podstawowe modele, wyjaśnia różnice pomiędzy nimi, a także wskazuje podstawową literaturę dla osób zainteresowanych tą tematyką. Rozważane są tu procesy produkcyjne o ograniczonej zdolności produkcyjnej, z długimi i kosztownymi operacjami przezbrajania maszyn. W rozdziale przedstawione są modele zarówno dla popytu stałego w długim horyzoncie czasu, jak i dla popytu zmiennego. Opisano specyficzne cechy takich modeli w przemyśle spożywczym, m.in. ograniczony okres trwałości produktów.

Abstract

This article presents selected production lot-sizing problems in food production plants. It is not a comprehensive review of the literature, but describes the basic models, explains the differences between them, and points to basic literature for those interested in the subject. Production processes with limited production capacity, long and costly machine set-up operations are considered. The paper presents models for both the constant demand during a long planning horizon and the variable demand. The specific features of such models in the food industry are described, including limited shelf life of products.

Publikacje, które mogą Cię zainteresować

fragment książki
Modele operacyjnego planowania produkcji w przemyśle spożywczym — [Models of operational production planning in food industry] / Waldemar KACZMARCZYK // W: Zarządzanie przedsiębiorstwem : teoria i praktyka : XX międzynarodowa konferencja naukowa : 17–19 grudnia 2020 r., [Kraków] : abstrakty / red. nauk. Grzegorz Ginda. — Kraków : Wydawnictwo IGSMiE PAN, 2020. — ISBN: 978-83-959215-3-7; e-ISBN: 978-83-959215-4-4. — S. 58. — Dostęp również online: http://www.kzp.zarz.agh.edu.pl/Streszczenia_KZP_2020_final.pdf [2021-01-07]
fragment książki
Hierarchiczna metoda reharmonogramowania montażu w liniach montażowych bez buforów — Hierarchical method of assembly rescheduling for assembly lines without intermediate buffers / Marek MAGIERA // W: Nowoczesne metody i narzędzia w inżynierii produkcji i zarządzaniu / red. nauk. Marek Dudek. — Kraków : Wydawnictwa AGH, 2021. — (Wydawnictwa Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie). — ISBN: 978-83-66727-19-9; e-ISBN: 978-83-66727-20-5. — S. 35–47. — Bibliogr. s. 46–47, Streszcz., Summ. — Pełny tekst dostępny również w: http://www.kzp.zarz.agh.edu.pl/Monografia%20II%20-%20Nowoczesne_KZP2021.pdf [2021-09-27]