Szczegóły publikacji

Opis bibliograficzny

Lentinula edodes as a source of bioelements released into artificial digestive juices and potential anti-inflammatory material / Bożena Muszyńska, Katarzyna Kała, Anna Włodarczyk, Agata Krakowska, Beata OSTACHOWICZ, Joanna Gdula-Argasińska, Piotr Suchocki // Biological Trace Element Research ; ISSN 0163-4984. — 2020 — vol. 194 iss. 2, s. 603–613. — Bibliogr. s. 611–613, Abstr. — Publikacja dostępna online od: 2019-06-29


Autorzy (7)

  • Muszyńska Bożena
  • Kała Katarzyna
  • Włodarczyk Anna
  • Krakowska Agata
  • AGHOstachowicz Beata
  • Gdula-Argasińska Joanna
  • Suchocki Piotr

Słowa kluczowe

biologically active elementsshiitakeRAW 264.7 cellsmedicinal properties of mushroomsextraction in digestive juices

Dane bibliometryczne

ID BaDAP127734
Data dodania do BaDAP2020-02-25
Tekst źródłowyURL
DOI10.1007/s12011-019-01782-8
Rok publikacji2020
Typ publikacjiartykuł w czasopiśmie
Otwarty dostęptak
Creative Commons
Czasopismo/seriaBiological Trace Element Research

Abstract

Lentinula edodes (shiitake), an edible and medicinal mushroom, was chosen for this study with the aim of evaluating the possibility of release of bioelements into artificial digestive juices and analyzing the anti-inflammatory properties. The extracts were prepared from fruiting bodies and biomass enriched with copper (Cu), zinc (Zn), and selenium (Se). The content of bioelements was analyzed by total reflection X-ray fluorescence method. Relatively low content of elements was observed in the fruiting bodies: Cu–1.6, Zn–7.6, and Se–0.12 mg/100 g d.w. compared to mycelial cultures. The anti-inflammatory properties were evaluated in RAW 264.7 cells. Based on the levels of cyclooxygenase 2 protein, nuclear factor erythroid 2-related factor 2, and peroxisome proliferator-activated receptor γ determined using Western blot technique, it was found that the addition of bioelements enhanced the anti-inflammatory properties of mycelium. This indicates that L. edodes cultured on a suitable medium may be used as a potential component of anti-inflammatory products.

Publikacje, które mogą Cię zainteresować

artykuł
Correction to: Lentinula edodes as a source of bioelements released into artificial digestive juices and potential anti-inflammatory material / Bożena Muszyńska, Katarzyna Kała, Anna Włodarczyk, Agata Krakowska, Beata OSTACHOWICZ, Joanna Gdula-Argasińska, Piotr Suchocki // Biological Trace Element Research ; ISSN 0163-4984. — 2020 — vol. 194 iss. 2, s. 614–615. — Publikacja dostępna online od: 2019-07-29. — Correction to: Biological Trace Element Research. — 2020 vol. 194 iss. 2, s. 603–613 DOI https://doi.org/10.1007/s12011-019-01782-8
artykuł
Agaricus bisporus and its in vitro culture as a source of indole compounds released into artificial digestive juices / Bożena Muszyńska, Katarzyna Kała, Katarzyna Sułkowska-Ziaja, Agata KRAKOWSKA, Włodzimierz Opoka // Food Chemistry ; ISSN 0308-8146. — 2016 — vol. 199, s. 509–515. — Bibliogr. s. 515, Abstr. — Publikacja dostępna online od: 2015-12-10